Otetaan selvää selkokielestä!

22.11.2019

Tekstimaailma, jossa elämme, on kuin karuselli: erilaisia tekstejä vilisee silmiemme edessä yhä kiihtyvällä vauhdilla. Taitava lukija pystyy keskittymään teksteihin vauhdista huolimatta, ymmärtää lukemaansa ja osaa poimia tarvittavan tiedon isostakin tekstimassasta. Sujuvat tekstien tulkitsemisen taidot eivät kuitenkaan ole itsestäänselvyys: yhä useampi tarvitsee tukea tekstien ymmärtämiseen ja kielelliseen ilmaisuun.

 

Mitä on selkokieli ja miksi sitä tarvitaan?

Selkokeskuksen määritelmän mukaan selkokieli on saavutettavaa kieltä, jonka tavoitteena on tukea selkokieltä tarvitsevia ihmisiä tiedon saamisessa, lukemisessa, omien ajatusten ilmaisemisessa ja  osallistumisessa.  Selkokieli kampittaa tekstien lukemiseen ja ymmärrettävyyteen liittyviä haasteita ja tuo tekstejä myös niiden saataville, joiden lukutaito on heikko. Selkokieli on avain, jolla kaikki pääsevät osalliseksi lukemiseen ja yhteiskuntaan, sillä selkokirjoissa tekstin sanat, sisältö ja rakenne ovat yleiskieltä helpompaa.

 

Selkokielikoulutusta kirjastolaisille

Lukemattomat mahdollisuudet -hanke järjestää Turussa ja Seinäjoella kirjastojen henkilöstölle suunnatun lukuohjaajakoulutuksen,  jossa keskitytään ohjaustaitoihin ja etsitään keinoja motivoida lukemaan tottumattomia aikuisia lukemisen pariin. Yhtenä lukuohjaakoulutuksen elementtinä on selkokieli ja selkokielinen kirjallisuus kirjastoissa.

Hanke järjestää marraskuun loppupuolella Turun pääkirjastolla lukuohjaajakoulutukseen liittyvän selkokielikoulutuksen, jonka asiantuntijana toimii selkokielikirjailija Sanna-Leena Knuuttila. Koulutuksessa pureudutaan mm. maassamme julkaistuun selkokieliseen tarjontaan sekä siihen, miten selkokirjoja voi käyttää lukutaidon kehittämisessä ja lukuilon synnyttämisessä.