Lukukoiratoimintaa aikuisille ja 12 muuta ideaa

03.08.2020

Miten käy, kun 70 korkeakouluopiskelijaa saa melko vapaat kädet ideoida kirjastolle uusia palveluja nuorille aikuisille? Ideoita ja ajatuksia syntyy, ja no, hyvinhän siinä sitten kävi!

Saimme mukaan Seinäjoen AMK:n palvelumuotoilukurssin opiskelijat, joille annoimme toimeksiannon kehittää yhdessä kohderyhmän kanssa uusia ja päivitettyjä palveluita Seinäjoen kaupunginkirjastolle. Kohderyhmänä heillä olivat kirjastoa käyttämättömät, lukemattomat nuoret aikuiset. Ehdoiksi annoimme, että palveluiden tulee olla sovellettavissa kaikenkokoisissa ja joka puolella Suomea olevissa kirjastoissa, ja että kohderyhmää tuli osallistaa ja heidät tuli huomioida suunnittelussa.

Seitsemän opiskelijaryhmää lähtivät työhön ja hioivat ja pähkäilivät palveluita kevään aikana, poikkeuksellisissa olosuhteissa. He saivat osallistettua kohderyhmää hienosti verkon välityksellä ja erilaiset sähköiset ideointitaulut olivat kovassa käytössä. Palaveerasimme myös ideointivaiheessa opiskelijoiden kanssa ja pyörittelimme yhdessä heidän ajatuksiaan. Lopputuloksena toukokuun lopussa opiskelijoilla oli esiteltävänä meille 13 ajatusta: 7 uutta ja 6 päivitettyä palveluideaa.

Päivitettyjä palveluideoita olivat: Chat’n Coffee -kielikahvilatoiminta, Hiljainen huone, Lukukoiratoiminta aikuisille, Musiikki- ja äänikirjavinkkaus, Paranormaali- ja true crime-illat sekä Äänikirjapiiri. Hurjan hyviä ideoita, joissa yhdistyvät kirjastomme jo olemassa olevat palvelut ja niihin tuotu lisämauste, kohderyhmää kuunnellen. Näistä valitsimme kirjastollemme kokeiluun toivotun lukukoiratoiminnan päivittämisen aikuisille sekä kutkuttavat paranormaali- ja true crime-illat.

Uusia palveluideoita olivat: Esiintymismahdollisuudet uusille bändeille, Kirjastoapprot, Kirjoita kirje tuntemattomalle -palvelu, Retro Game Day, Työpajat nuorille aikuisille sekä W.T.F. Welcome To Finland -kulttuuriin tutustumisillat. Näistä valitsimme pääkirjastollemme kokeiluun Kirjastoapprot. Ensimmäistä tapahtumaa suunnitellaan jo kovaa vauhtia tulevalle syksylle. Lisäksi lähikirjastomme innostuivat Retro Game Dayn ideasta, eli jonkinlaista retropelitapahtumaakin on mahdollisesti tulossa.

 

Kuluttajasta tuottajaksi

Huomionarvoista oli jo opiskelijoiden alustavia ideoita kuunnellessa se, että lukemattomat tahtovat itse olla mukana luomassa omaa kirjastoaan. He tahtovat luoda omaa sisältöä kirjastoon muiden käyttäjien nähtäväksi, hyödyksi ja iloksi. He tahtovat esimerkiksi suositella aineistoa muille, tulla esiintymään kirjastolle, käyttää kirjaston välineitä tehdäkseen kädentöitä ja vaikkapa kirjoittaa kirjeitä toisilleen. Kirjasto on yhä enemmän käyttäjiensä näköinen paikka, jonne myös tullaan luomaan mielekästä sisältöä, ei pelkästään kuluttamaan jo siellä valmiina olevaa sisältöä. Onhan se myös loogista että mitä enemmän käyttäjien kädenjälki kirjastossa näkyy, sitä enemmän omalta paikalta kirjasto tuntuu. Oman näköisessä kirjastossa myös viihdytään, sitä vaalitaan, siitä pidetään huolta ja sitä esitellään ylpeänä myös muille. Tähän olisikin hyvä pyrkiä.

Voisimmeko tarjota lukemattomille kuluttamisen lisäksi enemmän mahdollisuuksia myös tuottaa sisältöä kirjastoon ja auttaa heitä luomaan kirjastosta siten itselleen mieluisan paikan?

 

Kirjoittaja: Minttu Herala, Seinäjoen kaupunginkirjasto