Opiskelijatapahtuma kirjastoon?

23.11.2020

Ajatus opiskelijatapahtumasta kirjastossa saattaa tuntua ensin kummalliselta. Voisiko se toimia, tulevatko opiskelijat paikalle? Nyt sellaista on kokeiltu Seinäjoen kaupunginkirjastossa Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijoille. Voin kokemuksen äänellä nyt vastata: kyllä se toimii!

Aloitimme suunnittelun pienesti jo kesän korvilla yhteistyössä SeAMK:in opiskelijakunta SAMO:n ja SeAMK:in kirjaston kanssa. SAMO ja SeAMK:in kirjasto lähtivät innolla mukaan suunnitteluun ja SAMO otti hoitaakseen suurimmalti osin tapahtuman markkinoinnin ja materiaalien suunnittelun ja toteutuksen. Heiltä tuli myös tapahtumaan mukaan tutoreita, jotka pitivät osaa rastipisteistä. Pisteillä oli mukana myös kirjastojen henkilökuntaa.

Tapahtuma oli yhden illan mittainen, kesti kolme tuntia ja kulki nimellä KirjastoKipitys. Verkkokäsikirjassamme olemme kuvanneet sen järjestämisen palvelukonseptina Kirjastoapprot.

Tapahtumassa oli yhteensä seitsemän rastipistettä, joista kuusi oli Seinäjoen kaupunginkirjastolla ja yksi oli SeAMK kirjastolla, pisteen suoritettuaan sai leiman kipityspassiin. Vähintään 4 pistettä suoritettuaan opiskelijat saivat hakea haalarimerkin.

Jokaiselle pisteelle oli keksitty muutaman minuutin toiminta ja valittu kirjaston kohderyhmälle sopivia palveluita esittelyyn. Pisteet, toiminnat ja tavoitteet pisteillä olivat tiivistetysti seuraavat:

1. Seinäjoen kaupunginkirjasto | Apilan sisäänkäynti  (tehtävänä kirjoittaa “vieraskirjaa”, muistilappuseinälle ajatuksia kirjastosta)

2. Apila | Jaaksi 3 (tehtävänä pelata kirjastoon liittyvää Kahoot! -peliä, esillä e-aineistoja sekä mahdollisuus tehdä kirjastokortti)

3. Apila | Apila-verstas  (tehtävänä tehdä pinssi, esillä kirjaston Verstas, 3D-tulostus ym.)

4. Apila | Musiikkiosasto (tehtävänä hakea jokin tunteita/nostalgiaa herättävä aineisto, musiikki/elokuva/peli ja perustella miksi valitsi sen. Näistä koottiin hieno aineistonäyttely esille, yllä olevassa kuvassa nostalgianäyttelyyn tuotuja poimintoja)

5. Aalto | Tuuppari (tehtävänä pelata Lumocity-peliä, esiteltiin kirjaston Tuuppari-toiminta, joka tarjoaa henkilökohtaista tukea oppimiseen)

6. Aalto | Aula (tehtävänä kuvasuunnistus, tutustua vanhan kirjaston puolen tiloihin)

7. Kampustalo | SeAMK Kirjasto (tiedonhakutehtäviä kirjoista ja lehdistä, selailua ja silmäilyä, keskustelua ja vinkkien jakamista SeAMK kirjaston kokoelmista.)

Pisteillä riitti sopivasti väkeä, välillä jopa tungokseen saakka ja fiilis sekä osallistujilla että järjestäjillä tuntui olevan hyvä. Kirjastokortteja tehtiin ja saimme arvokasta palautetta muistilappujen muodossa. Mielestäni  paras palaute, mitä muistilappuun kirjoitettiin oli:

”Ensimmäistä kertaa Seinäjoen kirjastossa. Yllätyin positiivisesti!”

Tämä juuri oli yksi tapahtuman päätavoite: tuoda kirjastoon sellaisia nuoria aikuisia, jotka eivät ehkä muuten kirjastoon tulisi. Haalarimerkki on halpa hinta uudesta nuoresta aikuisesta, joka nyt ehkä uskaltautuu kirjastoon uudestaan ja löytää mieleistä aineistoa tai tekemistä itselleen.  Tätä tapahtumaa aiomme ehdottomasti toteuttaa myös ensi vuonna!

 

Kirjoittaja: Minttu Herala, Seinäjoen kaupunginkirjasto