Seinäjoen lukuohjaajakoulutuksen vieraskynä: Vanhemmat lukemisen äärelle
Pidin kaksi kertaa kirjavinkkausta pienten lasten äideille seurakunnan perhekerhossa lokakuussa 2020. Ensimmäisellä kerralla vinkkasin äideille lastenkirjoja paksulehtisistä katselukirjoista lasten tietokirjoihin. Toisella kerralla vinkkasin aikuisten kirjoja äitien genretoivomusten pohjalta. Äidit olivat hyvin mukana molemmissa vinkkauksissa ja paljon kirjoja lähti lainaan. Kaikki meni siis hyvin, mutta se jäi hieman harmittamaan, että näillä kahdella kerralla suurin osa äideistä oli kirjaston asiakkaita jo ennestään. Olisin halunnut saavuttaa myös äitejä, jotka eivät käytä kirjastoa. Ehkä sain kuitenkin mukana olleet äidit entistä vakuuttuneemmiksi siitä, että lukeminen lapselle ja itselle kannattaa aina. Suunnitelmissani on uusia kirjavinkkaukset perhekerhossa joka vuosi tai ainakin joka toinen vuosi, jos tilaisuus tarjoutuu. Saavun paikalle kuin kaupparatsu isojen kirjakassien kanssa, mutta kaikki on ilmaista.
Vanhemmat ovat monesti huolissaan siitä, miten lapsi pärjää koulussa ja myöhemmin elämässä. Lapsia viedään harrastuksiin ja virikkeitä saattaa olla liikaakin. Lapselle lukeminen on kuitenkin yksi varma tapa vaikuttaa lapsen kehitykseen positiivisesti. Lapsi, jolle luetaan, pärjää myöhemmin paremmin koulussa, hänellä on laajempi sanavarasto, hän osaa keskittyä ja ymmärtää puhetta paremmin. Lapselle lukeminen auttaa häntä käsittelemään tunteitaan ja sanoittamaan niitä, esim. pikkusisaruksen syntymää. Vanhemman ja lapsen yhteinen lukuhetki sisältää läheisyyttä ja sylittelyä, joka saa lapsen tuntemaan, että hän on tärkeä ja rakastettu.
Lapselle lukemisen merkitys korostuu, jos hänellä on oppimisvaikeuksia. Tutkimusten mukaan lapselle lukeminen voi antaa lähes vuoden etumatkan koulupolulle. On tärkeää, että lapselle luetaan kirjoja, jotka sopivat hänen kehitystasolleen. Nykyisin on onneksi paksusivuisia katselukirjoja, joita voi katsoa isommankin lapsen kanssa, jos hän ei vielä pysty keskittymään pitempään tekstiin. Tärkeää on, että luettava kirja tuottaa iloa!
Lukeva aikuinen hyötyy monella tavalla lukemisharrastuksesta. Lukeminen lisää empatiakykyä, vähentää stressiä, auttaa rentoutumaan, pitää aivot virkeinä jne. Lukeva vanhempi on myös hyvä roolimalli lapselle.
Jos kirjat ja lukeminen keksittäisiin tänä päivänä, niitä pidettäisiin ihmelääkkeenä moneen asiaan ja ne olisivat varmaan maksullisia ja harvojen saavutettavissa. Onneksi on suomalainen kirjastolaitos, jonka avulla kirjat ja lukeminen ovat ihan jokaisen saatavilla!
Kirjoittaja: Minna Saari