Uusi vuosi, uudet lukuhaasteet
Uuden vuoden alkaessa alkavat myös lukuhaastekampanjat monissa eri yhteisöissä ympäri maailman. Kampanjat ovat hyviä houkuttimia saada ihmiset lukemaan enemmän ja kokeilemaan rohkeasti uusia elämyksiä oman mukavuusalueensa ulkopuolelta. Usein huomaa jämähtäneensä tiettyyn genreen tai tuomitsee kirjan kannen perusteella tylsäksi, vaikka sisältö ei sitä olisikaan. Voi käydä myös päinvastoin; ulkoisesti houkutteleva kirja paljastuukin ihan hömpäksi. Lukuhaaste todellakin haastaa muuttamaan omia tuttuja toimintatapoja. Monissa lukuhaasteissa on määritelty tietty vuoden aikana luettava kirjamäärä, mutta usein ne ovat kohtuulliset 20-52 kirjaa. Kirjojen pituudelle ei yleensä ole vaatimuksia, joten haasteeseen voi osallistua, vaikkei ehtisikään lukea mitään varsinaisia tiiliskiviä.
Useat suomalaiset kirjastot ovat julkaisseet vuodenvaihteessa omat lukuhaasteensa. Niistä löytyy varsin mielenkiintoisia kohtia. Satakirjastot aloittaa rohkeasti ja haastaa tarttumaan kirjaan, jonka lukemista olet vältellyt, joka on kummallinen tai kirjaan jota et oikein ymmärrä. Tai miten olisi ”kirja johon toivoisit jatkoa”? Toisaalta ennen tällaisen kirjan lukemista ei voi tietää, toivoisiko sille jatko-osaa vai ei.
Helmet-kirjasto puolestaan haastaa valitsemaan kirjan, jonka ensimmäisestä lauseesta pidät tai kirjan, jossa pelastetaan ihminen, eksytään, rikotaan lakia, kohdataan pelkoja tai jota haasteeseen osallistuja lukee jonkun toisen kanssa yhdessä. Tällä yhdessä lukemisella tuodaan lukemiseen mielestäni hienosti myös sosiaalista, ihmisiä yhdistävää näkökulmaa. Samalla syntyy luontevaa keskustelua ja tulkintaa kirjan sisällöstä ja tapahtumista.
Seinäjoen kaupunginkirjaston lukuhaasteessa harrastetaan aikamatkailua. Tarkoituksena on lukea kirjoja eri vuosisadoilta, -kymmeniltä tai joltain ajalta jolloin lukija olisi halunnut elää. Haasteeseen sisältyy kirjoja, jotka sijoittuvat eri vuodenaikoihin, tapahtuvat yhden päivän aikana, sota-aikana, lamavuosina tai jotka sijoittuvat tulevaisuuteen. Haasteessa voi lukea myös kirjan, jossa kirjaimellisesti matkustetaan ajassa tai siirrytään kohtalokkaasti ajasta ikuisuuteen. Tämän haasteen suorittamalla saa kattavan kuvan kirjallisuuden ominaispiirteistä eri aikakausina ja mielenkiintoista ajankuvaa eri vuosikymmeniltä.
Myös ulkomailla osataan. Booklist Queen on listannut lukuhaasteeseen mm. kirjan, josta julkaistaan elokuva tänä vuonna tai kirjan, jota olet nähnyt jonkun lukevan tai joku sukulainen on sinulle suositellut. Entäpä jos valitsisit luettavaa genrestä, jota et koskaan lue tai kirjan omalta inhokkilistaltasi? Listalta löytyy myös kirja, josta kaikki puhuvat, julkkiksen elämäkerta tai kirja, joka saa sinut nauramaan. Kirjan voi valita luettavaksi myös ihan visuaalisin perustein. Popsugar ehdottaa kokeilemaan kirjaa, jonka kannessa on kissa, jonka selkämys on punainen, jonka nimessä on jokin vuodenaika, kuukausi tai viikonpäivä tai joka sisältää kuvia. Monissa lukuhaasteissa toteutetaan visuaalista teemaa myös ehdottamalla kirjaa, jonka kannessa on geometrisia kuvioita, tietty taustaväri tai jonka nimeke on yli 5 sanaa pitkä. Näilläkin kriteereillä saattaa joskus sattumalta löytää varsinaisia helmiä!
Vaativammille lukijoille on tarjolla kapeamman segmentin lukuhaasteita. Oletko aina halunnut leikkiä kuolemansyyntutkijaa? Rick Mills tarjoaa tähän oivan mahdollisuuden lukemisen merkeissä. Haasteen ideana on lukea murhamysteereitä ja analysoida nimettyjen henkilöiden kuolinsyyt tarkasti ja samalla kilpailla taidoillaan leikkimielisesti muiden osallistujien kanssa. Jokaisesta vainajasta ja selvitetystä kuolinsyystä saa pisteen ruumishuoneen taulukkoon, josta voi myös samalla seurata muiden osallistujien edistymistä. Univormufanaatikoille on tarjolla Goodreadsin lukuhaaste, jossa kirjoissa seikkailevat miehet pukeutuvat erilaisiin univormuihin ammattinsa puolesta; poliisit, palomiehet, sotilaat, lääkintämiehet, lääkärit, mekaanikot… Toisaalta mielestäni tasa-arvon nimissä mukaan pitäisi laskea kyllä myös univormupukuiset naiset, sillä heitäkin on paljon. Kaikki genret hyväksytään, kirja voi olla yhtä lailla romanttinen kuin trillerikin. Luetun kirjamäärän mukaan lukija ansaitsee arvonimen, 1-10 luetulla kirjalla pääsee kersantiksi kun taas yli 51 luetulla kirjalla ylenee presidentiksi.
Yhteistä lukuhaasteille on se, että luettavan materiaalin ei enää tarvitse olla fyysinen kirja, vaan äänikirjat ovat tulleet jäädäkseen myös lukuhaasteisiin. Tämä madaltaa osallistumisen kynnystä myös niille, joilla on erilaisia lukuvaikeuksia tai kiireinen elämänvaihe menossa. Äänikirjaa voi kuunnella vaivattomasti puuhaillessaan samalla muuta, kuten autoa ajaessa, lenkkeillessä tai ruokaa laittaessaan. Formaatista riippumatta tärkeää on, että lukeminen on luonteva osa elämää ja että sitä harrastetaan muodossa tai toisessa. Kaikenlaiset lukuhaasteet ovat erittäin tervetulleita lukuinnon herättelijöitä ja ylläpitäjiä.
Kirjoittaja: Satu Metsomäki, Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Lähteet:
https://satakirjastot.finna.fi/Content/lukuhaaste
https://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Uutispalat/Helmetlukuhaaste_2020(198681)
https://kirjasto.seinajoki.fi/wp-content/uploads/2019/12/Aikamatkahaasteen-vihko.pdf
https://booklistqueen.com/2020-reading-challenge/
http://rickmillsproject.com/reading_challenges/medical_examiner/2020/index.html
https://www.goodreads.com/topic/show/21009841-2020-men-in-uniform-challenge