Turun lukuohjaajakoulutuksen vieraskynäkirjoitus: Mitä Harry Potterin ja Star Warsin jälkeen?
”Tulin mukaan, kun haluan löytää kavereita. Voisin löytää jotain kirjastosta.”
Näin vastasi palautekyselyyn yksi ryhmäläinen nuorten aikuisten porukasta, jonka kanssa tapasimme kolme kertaa kirjastossa. Olin ottanut riskin ja houkutellut nuoria avoimella kutsulla erilaisissa paikoissa. Paikalle löysi lopulta kolme nuorta, mikä oli tällä menetelmällä hyvä tulos. En ollut miettinyt tulosta osallistujien määränä, koska nuorilla lukemattomilla aikuisilla ei ole tapana tulla kirjaston ryhmiin laumoittain. Olin siis iloinen näistä kolmesta ja päätin tehdä parhaani heidän kanssaan.
Jo ensimmäisellä kerralla huomasin, että ryhmä oli kirjava. Olin houkutellut heitä paikalle ilmoituksella, jossa kyselin, että mitä Harry Potterin ja Star Warsin jälkeen. Vaikka itse olen hulluna molempiin, ei olisi pitänyt ajatella, että näillä kahdella asialla on mitään tekemistä keskenään. Tässä oli taas muistutus jo ennestään tutusta asiasta: älä luule.
Ryhmä oli sikäli hieno, että mukana oli yksi henkilö, joka ei ollut käyttänyt kirjastoa lainkaan, yksi, joka oli jotenkin unohtanut lukemisen ja yksi, joka kaipasi uusia virikkeitä lukemiseensa. Tapasimme kolme kertaa Lukemattomien mahdollisuuksien -projektin kehittämän mallin mukaisissa mielenkiintolähtöisissä työpajoissa. Viimeisellä kerralla kiertelimme kirjastoa ja etsimme niitä asioita, joista oli puhuttu edellisissä kerroilla.
Ensimmäisen kerran jälkeen huokailin kollegalle, että miten ihmeessä saan kipinän sille, jota ei lukeminen ja kirjasto kiinnosta. Työpajojen aikana itselleni paljastui yllättäviä asioita. Tärkein niistä oli se, että kun löytyy jotakin, joka kyseistä ihmistä kiinnostaa, asiat avautuvat ja päästään iso harppaus eteenpäin. Lupasin viimeisellä kerralla tälle nuorelle miehelle, että otan häneen yhteyttä, kun kasaan seuraavaa ryhmää. Hän ehdotti, että mielellään jo ensi viikolla.
Kirjoittaja: Tarja Rajala, Turun kaupunginkirjasto