Lukuohjaajakoulutuksesta uusia työkaluja lukemaan tottumattomien kohtaamiseen

24.01.2020

”Sain koulutuksesta mainioita käytännön harjoituksia ohjaustilanteiden rakentamiseksi!”

”Koulutus tarjosi uusia ideoita toteutettavaksi ja antoi uutta puhtia omaan työhön.”

”Koulutus havahdutti huomaamaan, kuinka paljon on olemassa niitä, jotka eivät osaa tai halua lukea. Sain uutta ymmärrystä siitä, miten tärkeää on tutustua kohderyhmään.”

”Sain koulutuksesta uusia työkaluja houkutella ihmisiä lukemaan. Vain taivas on rajana!”

 

Muun muassa näin kommentoivat Lukemattomat mahdollisuudet -hankkeen lukuohjaajakoulutukseen osallistuneet kirjastoammattilaiset Turussa toteutettua koulutuskokonaisuutta, joka päättyi perjantaina 16.1.

Lukuohjaajakoulutus on kirjastoammattilaisille suunnattu koulutus,  jonka tavoitteena on etsiä keinoja motivoida lukemaan tottumattomia aikuisia lukemisen pariin sekä löytää uusia ohjauksen työkaluja. Monimuoto-opintoina toteutettavat opinnot koostuvat kolmesta lähitapaamista, kahdesta verkkotapaamista ja etäoppimisjaksoista. Osallistujat toteuttavat koulutuksen aikana myös käytännön lukuohjaustilanteen kohderyhmän parissa.

“Lukuohjaajakoulutus on ollut hyvin antoisa kokemus. Kirjastoissa tehdään upeaa työtä, ja on ollut ilo seurata, miten ammattitaitoisia ja motivoituneita kirjastolaisia meillä on”, kommentoi Laura Nurminen, yksi lukuohjaajakoulutuksen toteuttamiseen osallistuvista asiantuntijoista Turun ammattikorkeakoulusta.

Koulutus on herättänyt paljon mielenkiintoa kirjastokentällä, ja ensimmäisestä toteutuksesta saatu palaute on ollut kannustavaa. Osallistujat ovat kokeneet, että koulutus on antanut uusia työkaluja ja menetemiä lukemattomien kohtaamiseen ja lukemisen äärelle pysähtymiseen.

Seinäjoella toteutettava koulutus on käynnistynyt tänään 24.1. ja jatkuu toukokuulle saakka. Koulutuskokonaisuuksiin osallistuu yhteensä nelisenkymmentä kirjastoammattilaista eri puolilta Suomea.