Pyörät pyörimään nuorten aikuisten lukutaidon edistämiseksi!

05.09.2019

Lukemattomat mahdollisuudet -hanke

Uutiskirje 03

 

Lukemattomien syyskaudella kokeillaan uudenlaisia menetelmiä ja yhteistyön malleja nuorten lukutaidon edistämiseksi. Lue tuoreesta uutiskirjeestämme, mitä uutta ja innostavaa on luvassa!

 

Lukemattomat jatkaa sisältöjen ja palveluiden kehittämistä

Alkava syksy tietää uusia, innostavia kokeiluja nuorten aikuisten lukutaidon ja -innon edistämiseksi Turun kaupunginkirjastossa. Tavoitteenamme on luoda eri osastojen kanssa yhteistyössä niin innostavia uusia palveluja, että vanhojen kävijöiden lisäksi myös uudet, kirjaston käyttöön tottumattomat nuoret aikuiset löytäisivät ne. Kokeilut ammentavat ideoita ja sisältöjä sanataiteen menetelmistä. Sanataide on kirjoittamista, lukemista, kertomista ja kuuntelemista, sanojen luovaa käyttämistä. Sanataidetta voi tehdä kuka tahansa, eikä se vaadi aikaisempia tekstiharrastuksia.

Aloitamme kokeilujen syksyn kaikille avoimella LUO kirjasto -kerholla. LUO:ssa kokeilemme erilaisia sanataiteen menetelmiä, kuten meditaatiokirjoittamista ja omaelämänkerrallista kirjoittamista. Lisäksi vinkkaamme aineistouutuuksia osallistujien toiveiden kiinnostuksen kohteiden mukaisesti. Toiminnan tavoitteena on luoda kävijäpohjaa vastaavalle, jatkuvalle ryhmätoiminnalle Turun kaupunginkirjastossa. LUO kirjasto -toimintaa järjestetään 9.9., 16.9. ja 23.9. klo 12 – 14. Tavataan kahvila Siriuksessa!

Jokaisen suhde lukemiseen ja kirjoittamiseen on yksilöllinen. Siksi emme etsi yhtä ja oikeaa, maagista lukuinnon Graalin maljaa, vaan teemme erilaisia sisältöjä ja palvelumalleja erilaisiin tarpeisiin. Syksyllä testaamme kirjastossa, minkälaisista sisällöistä ammattiin opiskelevat, työtä etsivät tai suomen kieltä harjoittelevat nuoret aikuiset motivoituisivat kaikkein eniten. Myös kuntouttavassa työtoiminnassa ja Lounais-Suomen vankiloissa kokeilemme erilaisia lukuintoa lietsovia sanataiteen menetelmiä.

 

Turun kaupunginkirjaston syksyssä on paljon tekemistä nuorille aikuisille

Turun kaupunginkirjaston syksyn ohjelmassa on paljon kiinnostavaa, ja tietenkin ilmaista harrastustoimintaa nuorille aikuisille. Esimerkiksi upouusi Lyhyet erikoiset – lyhyiden tekstien lukupiiri on oivallinen ryhmä sellaiselle kirjaston uudelle kävijälle, joka janoaa elämäänsä uusia kirjallisia elämyksiä, mutta tiiliskiviä huomattavasti pienempinä annoksina. Kannattaa tutustua myös muihin kirjaston lukupiireihin, koska valikoima on runsas aina runoista kauhuun, fantasiaan ja dekkareihin asti! Musiikkiosaston Stagella pidetään aikuisten lautapelikerhoa tiistaisin. Suomen kieltä harjoitteleville on tarjolla Suomen sanat tutuksi -kerho, jossa tutustutaan suomen kieleen ja kulttuuriin sekä Kielikahvila, johon voi tulla juttelemaan suomeksi mukavien vapaaehtoisten johdolla.

Säännöllisten ryhmien ja kerhojen lisäksi kirjastolla on runsaasti tapahtumia, joihin voi osallistua vaikka ohikulkumatkalla. Musastolla järjestetään keikkailtoja ja vinyylikerhoa pitkin syksyä. Kirjaston Studiossa järjestetään mielenterveyteen liittyvä Minun kokemukseni -luentosarja, jossa ääneen pääsevät niin ammattilaiset kuin kokemusasiantuntijatkin. Kaamos-tapahtumassa kirjasto on auki yöhön asti, ja kansainvälisellä Runoviikolla on tarjolla runo-ohjelmaa joka makuun. Lisätietoja Turun kaupunginkirjaston syksystä saa Kirjastossa tapahtuu 2019-esitteestä, https://issuu.com/kulttuuriaturussa/docs/kirjaston_tapahtumat_syksy_2019 .

 

Tarinoita voi harrastaa pitkin Turkua!

Kirjaston lisäksi yhdistykset ja muut toimijat järjestävät nuorille aikuisille harrastustoimintaa tekstien parissa. Sanataidekoulu Kratti lanseeraa uuden, 16 – 20 -vuotiaille suunnatun sanataideryhmän, johon on vielä paikkoja vapaana. Lisätietoja Kratin sivuilta, https://kratti.wordpress.com/. Kirjan talolla pyörii proosan ja lyriikan kirjoittamisen piirit, joihin opiskelijat ja työttömät saavat 50% alennuksen. Kirjan talo järjestää myös ahkerasti mukavia viikonloppukursseja erilaisista kirjoittamiseen ja kirjoihin liittyvistä aiheista. Kirjan talon toimintaan voi tutustua täällä: http://www.kirjantalo.org/ Ravintola Navetta Raunistulassa järjestää tarinankerrontailtoja, joihin voi osallistua joko itse kertojana tai vain kuuntelijana. Lisätietoja Navetan sivuilta, http://www.navettakortteliravintola.fi/ Turussa järjestetään paljon lavarunotapahtuma, joissa pääsee esittämään omaa runoutta suopealle yleisölle. Esimerkiksi TkuÖpenMic -klubeja järjestetään Bar Össä kerran kuukaudessa. Runoviikolla 8 – 17.11. järjestetään useita maksuttomia runoklubi-iltoja ympäri kaupunkia.