Uusia avauksia lukutaidon puolesta - Lukemattomien kesäkoonti

16.06.2020

Lukemattomat mahdollisuudet -hanke

Uutiskirje 04

 

Lukemattomien toiminnantäyteinen kevätkausi alkaa kääntyä kesään. Lue tästä uutiskirjeestämme, mitä hankkeessamme on tapahtunut!

 

Verkkokäsikirja kokoaa tulokset yhteen

 

Kaipaisitko helposti käyttöön otettavia, testattuja ja konseptoituja työpajamenetelmiä nuorten aikuisten lukutaidon tukemiseksi? Toivoisitko uusia ideoita lukuohjaustoiminnan toteuttamiseen? Oletko kiinnostunut kirjaston palvelujen kehittämisestä? Kaipaatko tutkittua tietoa siitä, miksi aikuinen ei lue? Vastauksia näihin kysymyksiin tarjoaa pian julkaistava verkkokäsikirjamme, joka kokoaa hankkeen tulokset yhteen pakettiin.

Käsikirja on suunnattu kirjastoille sekä kaikille nuorten aikuisten lukutaidon parissa toimiville tahoille. Verkossa julkaistava kokonaisuus sisältää työpajamalleja ja konkreettisia työkaluja aikuisten lukutaidon kohentamiseksi. Lisäksi tarjolla on lukuohjauksen menetelmiä ja tukimalleja lukuohjauksen käytännön toteuttamiseen. Kehittämämme mielenkiintolähtöiset kirjastopalvelut esitetään verkkokäsikirjassa konkreettisessa muodossa, josta omaan toimintaan parhaiten soveltuvat mallit on helppo napata toteutettavaksi tai jalostettavaksi. Lisäksi verkkokäsikirja sisältää katsauksen lukemattomuuden syihin.

Käsikirjamme on loppusilausta vaille valmis, ja se julkaistaan näillä näkymin elo-syyskuun aikana. Pysy siis kuulolla!

 

Uusia palvelukonsepteja kirjastoihin mielenkiintolähtöisen työskentelyn menetelmin

 

Olemme jatkaneet kevätkauden aikana aktiivisesti kirjastojen palvelukokonaisuuksien kehittämistä. Kuluneen kevään aikana Seinäjoen AMK:n opiskelijat toteuttivat laajan palveluideoinnin kokonaisuuden, jonka tuloksia on työstetty eteenpäin yhteistyökirjastojen kanssa. Olemassa olevien palvelukonseptien kehittämisen ja kokonaan uusien palvelujen ideoinnin ja testaamisen kautta on syntynyt laaja palveluideapankki kirjastojen hyödynnettäväksi. Kokonaisuus on koottuna pian julkaistavassa verkkokäsikirjassamme helposti hyödynnettävässä muodossa.

 

Lukuohjaajakoulutuksesta tukea lukemattomien aikuisten kohtaamiseen

 

Kirjastoammattilaisille suunnatun lukuohjaajakoulutuksen Turun toteutus saatiin kevään aikana päätökseen, ja Seinäjoella käynnistynyt koulutus päättyy tulevan syksyn aikana. Koulutukseen osallistuneiden kirjastolaisten kokemuksia on nostettu kevään aikana esille blogissamme vieraskynäkirjoituksina – lue siis lisää blogistamme! Lukuohjaajakoulutus on saanut erittäin myönteistä palautetta ja nostanut tärkeällä tavalla esille heikosti lukevien aikuisten asemaa kirjastoissa. Lukuohjaajakoulutukseen osallistuneista ollaan muodostamasta yhteistyössä kirjastojen kanssa työryhmää, joka toimii jatkossa nuorten aikuisten lukutaidon edistämisen parissa.

 

Lukemattomuuden syyt selviävät

 

Miksi aikuinen ei lue, eikä lukeminen kiinnosta? Lukemattomat on tarttunut kysymykseen ja selvittänyt lukemattomuuden taustoja ja ilmiön olemusta. Olemme koonneet tukevan tietopaketin lukemattomuuden syistä, lukemisen voimasta sekä uusmedioiden mahdollisuuksista, ja tämä kokonaisuus julkaistaan omana osionaan verkkokäsikirjassamme.

 

Lukemattomat ensi syksynä on the road!

 

Toteutamme tulevana syksynä verkkokäsikirjan sisältöihin keskittyvän kiertueen kirjastoissa. Tule paikanpäälle kuulemaan lisää kehitetyistä toimintamalleista ja kokeilemaan itse! Lisäksi järjestämme marras-joulukuun aikana Turussa, Seinäjoella ja Jyväskylässä tapahtumat, joissa pääset tutustumaan kehittämiimme toimintamalleihin ja kuulemaan lukutaitoon liittyvistä teemoista.

Tilaisuuksien ajankohdat ja paikat ovat seuraavat:

Jyväskylä, pe 6.11.2020
Turku, to 19.11.2020 klo 8:30–12:00, Vierailukeskus Joki, Cave-teatteri
Seinäjoki, to 10.12.2020 klo 10:00–18:00, Seinäjoen pääkirjasto Apila

Tilaisuuksien ohjelma ja yksityiskohdat tarkentuvat, mutta varaa päivämäärät jo nyt kalenteriisi! Olet lämpimästi tervetullut mukaan.

 

 Aurinkoista ja rentouttavaa kesää!